Fastighetsvärdering vid renovering – ett hinder för hållbart underhåll?

Forskningsstöd
Status: Avslutat
Startdatum:
Slutdatum:
Lärosäte: Lunds Tekniska Högskola
Ämne: Renovering av bostäder och dess påverkan på hyra, avkastning och värde. Behålla/underhålla och riva ut/montera ny produkt.

Bakgrund
Klimatfrågan är en av vår tids största utmaningar. Nya idéer, affärsmodeller och arbetssätt kommer att vara nödvändiga för att lyckas hålla jordens medeltemperatur på rätt nivå. Alla delar av samhället kommer att beröras, där vissa branscher står inför större utmaningar än andra för att nå företagsspecifika, nationella och internationella klimatmål. Bygg- och fastighetssektorn är en av de branscher som står inför en stor förändringsprocess för att kunna minska sin miljö- och klimatpåverkan. En omställning har påbörjats för att nå uppsatta hållbarhetsmål, vilket bland annat resulterat i de färdplaner för klimatneutralitet som tagits fram. Men trots ambitiösa mål fortsätter både avfallsmängden och klimatpåverkan från byggbranschen att öka. 

Syftet med denna studie är att klarlägga vilka regelverk som gäller för hyresökningar och vad som påverkar avkastning och värdeökning vid renovering av en byggnad, ur de båda aspekterna behålla/underhålla och riva ut/montera ny produkt. 

Projektet har genomförts av Ulla Janson, LTH

Slutrapport:

Målet med detta projekt är att kartlägga de eventuella hinder som föreligger för ekonomisk hållbarhet för en fastighetsägare vid renovering av byggnader, om man väljer att underhålla produkter istället för att montera nya. 

Dokument:

Slutrapport fastighetsvärdering vid renovering .pdf (601.8 KB)